ÇOCUKLARIMIZI VİRÜS SALGINI PSİKOLOJİSİNDEN NASIL KORURUZ?

 

Değerli velilerimiz,

Kaynağı Çin olan Corona Virüs, ülkemiz de dahil olmak üzere bütün dünyada büyük bir yankı uyandırmış ve bir panik unsuru haline gelmiştir. Corona Virüsün yayılma gücünün çok yüksek olması, sürekli olarak sosyal medya aracılığıyla hızlı bir şekilde paylaşılan bilgilere/ bilgi kirliliğine maruz kalıyor olmamız, yaşamakta olduğumuz belirsizlik durumu sadece fiziksel değil ruhsal açıdan da mücadele etmemize sebep olabiliyor. Corona Virüs ile mücadele eden yalnız biz yetişkinler değiliz maalesef. Değerli yavrularımız da bu virüsle hem fiziksel -her ne kadar tehdit altında olan yaş grubuna dahil olmasalar da- hem de psikolojik açıdan mücadele etmekte. Çocuklar için en güvenilir bilgi kaynağı anne babalarıdır.

Çocuklar anne babalarının yüz ifadelerine, jest ve mimiklerine, konuşmalarına, tutumlarına, yapmış oldukları değişikliklere, ses tonundaki vurgulamalarına, kendilerine yapmış oldukları açıklamalara bakarak dış dünyadaki olaylar hakkında bilgi sahibi olurlar. Dolaysıyla anne baba olarak yaşadığımız duygu ve durumlar çocuklarımızın üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadır. Virüs sebebiyle yaşadığımız korku, kaygı, endişe, panik, bunalım vb. duygular; almış olduğumuz önlemler, yaşamsal değişiklikler çocuklarımıza yansımaktadır

Bu sebeple bu zor zamanları nasıl atlattığımız hem kendi fiziksel-ruhsal sağlığımız açısından hem de değerli yavrularımızın iyilik durumu açısından büyük bir önem taşımakta.

Bizleri güvenilir bilgi kaynağı olarak gören yavrularımızın yaşadığı kaygıyı onları soru işaretleri ve bir ton belirsizliklerle baş başa bırakarak arttırmamak için neler yapmalıyız?

Yapılması gereken çocuklarımızdaki kaygıyı arttırmadan onlara doğru bilgi vermek. Peki ama bunu yaparken nasıl bir yaklaşımda bulunmalıyız?

  • Ebeveyn olarak önce siz sakin olun ve güven verin. Çocuklarımıza yardımcı olabilmemiz kendi beden ve ruh sağlığımızla çok yakından ilişkili. Onlar, bizi, sandığımızdan çok daha yakından gözlüyor ve anlam çıkarmaya çalışıyor. Dolayısıyla bizlerin haberlere ve görüntülere verdiğimiz tepkiler onları doğrudan etkileyeceğinden, soğukkanlı davranmamız ve verdiğimiz tepkilerde kontrollü olmamız onları rahatlatacaktır. 
  • Çocuklara Corona Virüsle ilgili sosyal medya ve bu konuda her ‘konuşanın’ söylediklerinin doğru olmayabileceğini belirtin. Güvenilir bilgi kaynaklarını belirleyin ve onlarla sadece emin olduğunuz bilgileri paylaşın. Çocukların yanında dramatik haberlerden bahsetmeyin. Kendinizi Corona Virüsle ve salgınla ilgili her gelişmeyi sürekli takip etmek zorunda hissetmeyin. Bu hem sizin hem de çocuğunuzun kaygısını artırır.
  • Genelden özele doğru anlatın. Sadece Corona Virüs değil, virüslerin genel zararları ve genel salgınları da içine katarak çocuklarınızla konuşun. Hastalıkla ilgili neler bildiklerini sorun ve onların öğrenmek istediklerine cevap verin. Çok küçük çocuklarda ayrıntılı bilgi vermek onları rahatlatmak yerine yeni korkuların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bu nedenle ayrıntıya girmek yerine uygun hijyen önlemleri hakkında bilgi vermek yeterli olabilir.
  • Rahat hissettiği ortamda konuşun. Konuşmayı güvenli bir ortamda, çocuğunuzun rahatça kendisini ifade edebileceği, kitap okuma, resim yapma ve benzeri etkinlikler sırasında gerçekleştirebilirsiniz. Endişelerini küçümsemeyin veya görmezden gelmeyin. Bu duyguları yaşamanın olağan olduğunu ve ne zaman isterlerse bu konu hakkında konuşabileceğinizi belirtin.
  • Yaş ve gelişim düzeyine uygun, dürüst cevaplar verin. Çocuklarınıza yaşları ve gelişim düzeylerine uygun bir dil kullanarak bilgi verin; tepkilerini ve kaygı düzeylerini değerlendirin. Cevaplayamadığınız sorularda tahmin yürütmeyin ve yalan söylemeyin. Bunun yerine beraber bilgi edineceğinizi söyleyin. İnternetteki her bilginin doğru olmayabileceğini ve uzmanlara güvenmenin en iyi yöntem olduğunu belirtin.
  • Korunmanın mümkün olduğunu anlatın. Corona Virüsün çocuklar, ergenler ve genç yetişkinlerde hafif seyredebildiğini; çabuk yayılabilse de herkes hijyen kurallarına dikkat ettiğinde korunmanın mümkün olduğunu, büyükanne ve büyükbabasına da zarar gelmeyeceğini, güvende olacaklarını belirtebilirsiniz.
  • Bu önlemlerin koruduğunu öğretin. Hijyen ve sağlığı koruma yöntemleriyle ilgili bilgi verin. Günde en az birkaç kez, en az 20 saniye süresince ellerini yıkamasını öğretin. Ellerini yıkarken şarkı söylemek bu aktiviteyi eğlenceli hale getirebilir. Öksürük ve hapşırıkları dirsekle kapatmak, öksürük ve hapşırığı olan insanlara fazla yaklaşmamak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak, hareketsiz kalmamaya çalışmak, başkasının çatal, su bardağı, havlu gibi eşyalarını kullanmamak; bunun da hem kendisini hem çevresindekileri güvende tutmak için yeterli olacağını anlatabilirsiniz.
  • Konuşma sonunda tepkisini gözlemleyin. Çocuğunuzla olan konuşmalarınız onun kaygı düzeyini artırmamalı. Bilgi verdikten sonra ve konuşmayı sonlandırırken çocuğunuzun kaygılı olup olmadığını değerlendirin ve kaygılıysa onu rahatlatacak birkaç sözle konuşmayı sonlandırın.

                                                                                                                                            Psikolojik Danışman Emine AKIN

Değerli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için Covid-19 salgını süresince düzenli aralıklarla okulumuzu steril hale getirdiğimizi belirtmek isteriz. Çalışanlarımızın tamamı maske, siperlik ve eldiven gibi tedbirleri kullanarak çocuklarımıza güvenli eğitim koşullarını sağlayarak okulumuzda hizmet vermeye devam etmektedir.
Detaylı bilgi için: 0850 302 99 99
Sosyal medyada sizlerleyiz.
Takipte Kalın!